"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

.«Το βιοτικό επίπεδο της ευρωζώνης θα επιστρέψει στο 1960»

Τις δυσοίωνες προοπτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωζώνη δημοσιεύουν οι Financial Times, εκτιμώντας ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία το βιοτικό επίπεδο της νομισματικής ένωσης θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1960, συγκριτικά με τις ΗΠΑ, εάν δεν προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τους FT, η πρόβλεψη της Κομισιόν θα πρέπει να εκτίθεται πλέον μόνιμα στον τοίχο όλων των προεδρικών και πρωθυπουργικών γραφείων της Ευρώπης.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, Tony Barber, η απαισιόδοξη αυτή προοπτική για την ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για δύο λόγους. Πρώτον, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις καθησυχαστικές ιστορίες για οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα στις αγορές, για τις οποίες οι Ευρωπαίοι συγχαίρουν τους εαυτούς τους και δεύτερον, εγείρει ερωτήματα για τη σχετική βαρύτητα της Ευρώπης στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά για τις στρατιωτικές συμμαχίες και τις οικονομικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ.

«Πενήντα χρόνια πριν υπήρχε απόκλιση ανάμεσα στα βιοτικά επίπεδα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά οφειλόταν σε απόλυτα κατανοητούς λόγους», αναφέρουν οι FT, και προσθέτουν: «Δεν είχε περάσει πολύ καιρός από την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στην Ευρώπη ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που παράλληλα έδωσε τεράστια ώθηση στην αμερικανική οικονομία. 

Αλλά στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 η Ευρώπη άρχισε να πλησιάζει την Αμερική και τις δεκαετίες του 1980 και 1990 τα κατά κεφαλήν ποσοστά ανάπτυξης του ΑΕΠ σχεδόν άγγιξαν εκείνα των ΗΠΑ». 

«Στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, ορισμένοι αξιωματούχοι υπέθεταν ότι η Ευρώπη τα πάει τόσο καλά που μπορεί να μη χρειάζεται να ζει για πάντα κάτω από την ομπρέλα της αμερικανικής οικονομίας και ασφάλειας», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους FT, το χειρότερο είναι ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης οδεύουν σε μια περίοδο ανησυχητικής ανισορροπίας αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, αποδειχθούν ότι είναι τόσο εξασθενημένοι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι είναι καιρός η Ευρώπη να πληρώσει για να περάσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες δεν τίμησαν όπως έπρεπε τη Στρατηγική της Λισαβόνας, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2000, καταλήγει το δημοσίευμα.

zografouZO.blogspot.com

zografouZO.blogspot.com