"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

.Η καφεΐνη τονώνει τη μνήμη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ερεύνησαν την επίδραση της καφεΐνης στη μνήμη, χωρίς να ασχοληθούν με τις όποιες άλλες ενισχυτικές της δράσεις στον εγκέφαλο. Έτσι, από τη μελέτη φάνηκε ότι η καφεΐνη ενισχύει συγκεκριμένες μορφές μνήμης ακόμα και για 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της.

Ο Michael Yassa, επίκουρος καθηγητής νευροβιολογίας και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, που έκανε τη μελέτη όσο ήταν στο Johns Hopkins, σχολίασε σχετικά:«το εύρημα ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη διαδικασία του να γίνουν οι μνήμες των ανθρώπων πιο μόνιμες και αξέχαστες είναι μεγάλη καινοτομία».

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και από το Εθνικό Ίδρυμα για την Επιστήμη, είχε 100 συμμετέχοντες των οποίων ο οργανισμός ήταν «παρθένος» όσον αφορά στην καφεΐνη, δηλαδή δεν έπιναν ιδιαίτερα καφέ, τσάι ή αναψυκτικά τύπου cola. 

Οι ερευνητές επέλεξαν ανθρώπους που δεν έπιναν περισσότερα από 500 ml καφεΐνης την εβδομάδα (δηλαδή δεν έπιναν καφέ, αλλά ένα αναψυκτικό 1 ή 2 φορές την εβδομάδα). Για να το καταλάβουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει 160 mg καφεΐνης, αν και αυτό είναι κάτι που ποικίλει ανάλογα με το είδος του καφέ.

zografouZO.blogspot.com

zografouZO.blogspot.com